2012. február 16., csütörtök

SZINESZTÉZIA

A percepció kiterjesztése vakok és gyengénlátók, valamint látók számára.
Megnyitó
2012.02.15. 18:00
2B Galéria
A kiállítás 2012.03.12-­‐ig látogatható.

A szinesztézia olyan mentális jelenség, amelyben egyik érzékszerv által keltett benyomás automatikusan aktivál egy másik érzetet, egyfajta összeérzést hozva létre többek között a látás, hallás vagy a tapintás között.
A művészetben használt médiumok különböző érzékszervekre hatnak, a képzőművészet vizuális ingereket gerjeszt. Azok számára, akik nem rendelkeznek a látás képességével a képzőművészeti alkotások élvezete szinte teljességgel elérhetetlen. A képzőművészet azonban mára már nem csak vizuálisan befogadható műalkotásokból áll. A kiállítóterekben és múzeumokban egyre több audiovizuális, vagy akár teljesen aurális művel találkozhatunk, melyek a szem mellett a fül figyelmére is igényt tartanak.
A Szinesztézia kiállítás olyan képzőművészeti alkotásokkal igyekszik a vakokat és a gyengénlátókat is a képzőművészet befogadói között tudni, melyek "összeérzést" produkálnak, az egyik érzékszerv működésével egy másikat aktiválnak, szinesztetikus percepciót eredményezve. A művek vakokat és gyengénlátókat valamint látókat egyaránt saját érzékelésük határainak kitágítására invitálják.
Négy fiatal közép-európai képzőművész; Martin Blažíček, Blazsek András, Kiss László és Zérczi Attila workshopok keretein belül látássérültekkel közösen készít el egy-egy audiovizuális installációt. Az alkotásokból 2012. február 15-én nyílik kiállítás a 2B Galériában, mely március 15-éig lesz látható.
2012 folyamán a művek további három helyszínen lesznek láthatóak, Prágában a Školska28 Communication Space-ben, Lublinban a Labyrint Galériában és Banska Stiavnicán a Banska Stanica Contemporary kulturális központban.
A kiállításokat előadások kísérik, a meghívott előadók különböző szakterületek képviselőiként járják körül a képzőművészet látás nélküli befogadásának kérdését.
A művészek munkáját cseh, magyar és szlovák vakok és gyengénlátók érdekvédelmi szervezetei segítik.
A projekt az International Visegrad Fund támogatásával jön létre.
A kiállítás kurátora Rózsás Lívia.