2013. július 1., hétfő

Gyönyörök Szigete a Civil Szigeten

A Gyönyörök Szigete projekt a Lemma Egyesület szervezésében valósul meg, mely lehetőséget a Sziget Fesztivál "Civil Sziget" pályázatán nyerte.

Programunkkal szeretnénk megmutatni, hogy a művészet, a kultúra világa nem zárt - bárki érezheti az alkotás örömét kortól, nemtől, végzettségtől, nemzetiségtől függetlenül. 
Helyszín: Hajógyári sziget, a Sziget Fesztivál "Civil Sziget" programhelyszíne – Gyönyörök Szigete sátor
Időpont: 2013. augusztus 7-9. (szerda, csütörtök, péntek)

A projektről röviden

Projektünk kiindulási pontja Hieronymus Bosch máig aktuális érvényű Gyönyörök kertje című festménye. A GYÖNYÖRÖK SZIGETE címet a Szigetre asszociálva választottuk, ott ugyanis számos különböző nemzetiségű és kultúrájú ember él kellemes szimbiózisban és mint olyan, tökéletes kontextust kínál a kreativitásnak és az önfeledt alkotásnak.

Hieronymus Bosch: Gyönyörök kertje (középső panel)
(olaj, fa, 220 x 389 cm), Prado
Programjaink

Fotózás, reprodukálás: Bosch híres festményét fotók segítségével reprodukáljuk, oly módon, hogy a hozzánk látogató a kép valamelyik szereplőjének bőrébe bújva, bizarr maszkot/ jelmezt öltve magára modellt áll díszlet vagy blue-box előtt. Az így létrejövő fotógyűjteményből a sziget lenyomataként születik újra Bosch képe, a GYÖNYÖRÖK SZIGETE.
Kézművesség: Bosch képi világát alapul véve álarcok, fejdíszek, jelmezek készítése.
Videó interjúk készítése: A szigetlakók kulturális szokásairól, igényeiről.
Tesztek: Többnyelvű tesztek, totók, beszélgetések a kortárs művészet témakörében.
Infó sarok: Programokat ajánlunk, hogy a Sziget ideje alatt milyen lehetőségek vannak a kulturálódni vágyók, a kortárs művészet iránt érdeklődők számára Budapesten.
Dokumentáció: Az egyesület tagjai videó- és fotódokumentációt készítenek a programok megvalósulásáról.